نمونه موردی معماری بیوفیلیک:
طراحی معماری بیوفیلیک محبوبیت زیادی پیدا کرده است! طراحی بیوفیلیک ، نوعی طراحی معماری است که به دنبال پیوند محل زندگی انسان با طبیعت است که هدف آن افزایش ارتباط بین ساکنان ساختمان و دنیای طبیعی است. این ساختمانها ، محیطهایی را ایجاد میکنند که اقامت در آنها باعث آرامش و استراحت ذهنی و جسمی می گردد.
آنها بر سلامت روانی و ذهنی ما تأثیر مثبت میگذارند. با توجه به اینکه طرحهای بیوفیلیک کم کم دنیای معماری را فراگرفته است، در اینجا ما مجموعهای از بهترین طرحهای معماری را انتخاب و معرفی کردهایم . از یک خانه چوبی کوچک گرفته تا یک مکان آرام و سبز در دل جنگل – این سازههای معماری مظهر طراحی بیوفیلیک هستند.در ادامه با ۱۰ نمونه معماری بیوفیلیک معروف در جهان آشنا می شوید.
۱.وان سنترال پارک، سیدنی
وان سنترال پارک یکی از بزرگترین سازههای چندمنظوره استرالیا واقع در شهر سیدنی محسوب میشود که دو آسمانخراش مسکونی، یک مرکز خرید و فضاهای تجاری متعدد را در خود جای داده است. وان سنترال پارک را ژان نووال، معمار پرآوازه فرانسوی با همکاری پاتریک بلان، هنرمند و گیاهشناس هموطن خود طراحی کرد و در پوشش آن از ۲۵۰ گونه گیاه بومی استرالیایی بهره گرفت تا نشان دهد که فضاهای شهری میتواند در هارمونی کامل با طبیعت طراحی شود.
از دیگر ویژگیهای طبیعتگرای این مجموعه میتوان به وجود سازهای عظیم ساخته شده به طور کامل از آئینه اشاره کرد که از بام یکی از آسمانخراشها به سمت پایین آویزان شده است. این آئینه نور خورشید را به داخل واحدهای مسکونی و سایر مراکز پایینی خود هدایت میکند و از این طریق، گرما و روشنایی طبیعی را برای آنها به ارمغان میآورد.
۲.آسمانخراشهای مسکونی بوسکو ورتیکال، میلان
کلانشهر میلان ایتالیا از سال ۲۰۱۴ میزبان دو آسمانخراش مسکونی سبز به نام بوسکو ورتیکال و به معنای جنگلهای عمودی بوده که چشماندازی بسیار ارزشمند و اعجابانگیز برای تمام شهر به ارمغان آورده است. استفانو بوئری، معمار برجسته ایتالیایی در طراحی این سازههای اعجابانگیز از رمان “بارون درختنشین” الهام گرفته است که قهرمان داستان آن تصمیم میگیرد زمین را برای همیشه ترک کند و باقی عمر خود را روی درختان سبز به سر برد.
این دو آسمانخراش پوشیده در درختانی که در بالکنها به بیرون و سمت پایین آویزان شده از اندازههای متفاوتی برخوردار بوده و دارای ارتفاعات ۱۱۱ و ۷۶ متر است. در مجموع، حدود ۹۰۰ درخت در هر دو سازه کاشته شده که برای پرورش آنها از آب باران که به شکل سیستم آبیاری خودکار عمل میکند، بهره گرفته میشود. جالب است بدانید که بوئری پشت بام این دو برج را به طور کامل با پنلهای خورشیدی پوشانده است تا به تأمین انرژی تجدید پذیر و در نتیجه خودکفایی سازهها کمک کند.
۳.پروژه جواهر در سنگاپور
زمانی که معماران در حال طراحی سنگاپور بودند، ایده سبزترین نقطه دنیا را در سر میپروراندند که البته در رسیدن به این هدف نیز بسیار موفق عمل کردند. سنگاپور سازههای بیوفیلیک بسیاری را در خود جای داده است که با زیبایی خاص خود هویتی منحصر به فرد را برای آن به ارمغان آوردهاند
جواهر یک مرکز سرگرمی و تفریحی در فرودگاه چانگی است که با چشمانداز هیجانانگیز و خارقالعاده خود به یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری سنگاپور تبدیل شده است. این چشمانداز سبز میزبان بزرگترین آبشار داخلی جهان بوده ضمن اینکه از نمای بیرونی به طور کامل با پنلهای شیشهای عظیم پوشیده شده است.
پوشش کاملاً سبز داخلی جواهر، محیطی کاملاً پایدار برای آن به ارمغان آورده و علاوه بر این، وجود سایر عناصر طبیعی نظیر صخرههای بزرگ، سبک طبیعتبارگی در آن را به حد نهایت رسانده است. مسیرهای پیادهروی داخلی در زیر پوششهای گیاهی و در جوار آبشار بزرگ، حس قدم زدن در یک جنگل بارانی را برای بازدیدکنندگان به وجود میآورد.
۴.مرکز باربیکان، لندن
مرکز باربیکان یکی از مهمترین توسعههای مسکونی و مراکز فرهنگی لندن، پایتخت انگلستان به شمار میرود که در سال ۱۹۸۲ و در محل منطقهای مخروبه بر اثر جنگ جهانی دوم، بنا شد.
معماران بریتانیایی پس از جنگ، اغلب در پروژههای جدید خود از سبک بروتالیست یا زبرهکاری بهره گرفتند که در این شیوه ساخت و ساز، ساختمانها به طور کامل با بتن زبر و روکش صاف و صیقلی پوشیده میشود. وجود پوششهای گیاهی زیاد و فضاهای آبی بدون مانع در این منطقه، چشماندازی کاملاً طبیعتگرایانه برای آن به ارمغان آورده است.
۵.اپلپارک، کالیفرنیا، آمریکا
محوطه جدید اپل پارک به عنوان یکی از نمونههای مهم طراحی بیوفیلیک به شمار میآید. ساختار آن دونات مانند و شبیه سفینه فضایی غولپیکر در میان فضای سبز بوده که منحنیهایی طبیعی را که در طبیعت یافت میشوند گرفته و نور را از هر زاویهای به دپارتمانها میآورد. درختستانی جدید با ۹۰۰۰ گونه درخت که محوطه را پوشانده است و تقریباً ۸۰ درصد فضای کلی محوطه اپل پارک را فضای سبز تشکیل داده است.
۶.اسفییرز، سیاتل، آمریکا
دفتر مرکزی شرکتهای آمازون ساختمانی چشمگیر و حبابی شکل بوده که نمونه بارزی از طراحی بیوفیلیک میباشد. این ساختمان دارای سه گلخانه از نوع شفاف بوده که در نوع خودغنیترین تنوع گیاهی را دربر گرفته است.
۷.استودیو رونز،اسکاتلند
این استودیو یکی از زیباترین سازههای بیوفیلیک سراسر اسکاتلند به شمار میرود که به علت طراحی طبیعتگرایانه منحصر به فرد خود، درست یک سال پس از تکمیل، جوایز معماری زیادی را دریافت کرد. جالب است بدانید که علت انتخاب عنوان رونز به معنای خرابه برای این سازه این بود که معماران آن را در قلب یک ساختمان تخریب شده ایجاد کردند و هیچ تغییری در سنگهای سازنده خرابه اصلی به وجود نیاوردند. همین سنگها عنصر طبیعی اصلی استودیوی کنونی را تشکیل میدهد و آن را به یکی از معروفترین سازههای بیوفیلیک جهان تبدیل کرده است.
۸.پروژه «به جنگل خوش آمدید»، استرالیا
پروژه «به جنگل خوش آمدید» با پنلهای خورشیدی، باغها و حوضچههای خوراکی، در پاسخ به شرایط اضطراری آب و هوایی ساخته شده است. این ساختمان که بخشی از آن توسط مواد بازیافتی ساخته شده تا الگویی برای زندگی شهری پایدارتر باشد. بنا دارای یک باغ روی پشت بام و همچنین یک سیستم آکواپونیک حاوی ماهیهای خوراکی است که به ساکنانش اجازه میدهد در ارتباط نزدیک با طبیعت حتی در شهر باشند.
۹.پروژه دیتا در ژاپن
این خانه سه طبقه باسقف شیروانی در منطقه مسکونی توکیو قرار دارد که کاملاً با ورقههای فلزی موجدار پوشیده شده است.این پروژه ژاپنی ممکن است با داربستهای دائمی غیرمعمول خود صنعتی به نظر برسد. اما سوزوکو یامادا طراح پروژه با ایجاد ساختار فولادی ساکنین را به محیط زیست نزدیکتر کرده و به آنها اجازه میدهد مستقیماً به باغ در طبقه اول بروند.
در طبقه دوم، دو سکوی فولادی بالکنهایی را تشکیل میدهند که با گیاهان سبز پر شدهاند، در حالی که ۳۴ پنجره خانه در اندازه های مختلف، نور طبیعی زیادی را به داخل منتقل میکنند.
۱۰.خانه دراورز،ویتنام
استودیویی که این پروژه را طراحی کرده است برای به حداکثر رساندن ارتباط با فضای باز و حفظ حریم خصوصی برای ساکنانش حیاطهای متعدد با پوشش گیاهی طراحی کرده است. دیوارهای سفید رنگ آن نیز با گیاهان پوشیده شدهاند تا احساس غوطهور شدن در طبیعت را افزایش دهند. در حالی که یک راهرو با دیواری از گیاهان خزنده نیز تزئین شده است که در طول سایت گسترش پیدا کرده است.
۱۱.خانه آسمان
ساختمان خانه اسکای به دنبال بخشی از این بافت در وسط آسمان خراش های بیشمار نزدیک به یکدیگر ساخته شده است و این احساس را القا می کند که خانه اسکای در کف یک دره واقع شده است. این مسئله در ایجاد پروژه باز و خودنما مشکلاتی به وجود آورده است.
شخصیت مالک خانه که عاشق لذت بردن از آرامش درونی و ملایمت است، با تمایلات ما ترکیب شد. بنابراین تیم طراحی برای طرح معماری یک تصویر روشن ایجاد کردند که موجب اتصال عمیق افقی و عمودی بین انسان و انسان و همچنین بین انسان و طبیعت در این خانه می شود.
با استناد به گفتههای سازمان جهانی، یکی از شایع ترین دلایل ایجاد استرس و مشکلات عصبی در میان مردم جهان، کاهش ارتباط با طبیعت است که در راستای ساخت و سازهای مصنوعی درون شهرها به وقوع پیوسته است. بر اساس پژوهشهای سازمان بهداشت جهانی، ارتباط با طبیعت باعث کاهش فشار خون، کاهش استرس، افزایش خلاقیت و بهره وری میشود.پس معماری بیوفیلیک ،یکی از مهم ترین رشته های امروزه به حساب می آید.