آجر چینی ساختمان به سبک ها و اشکال چیدمان آجر در سازه های مختلف گفته می شود که به طور خلاصه همان انواع چیدمان آجر نما است. متریال آجر دارای تنوع بالایی می باشد و اگر شما دانش کافی در خصوص انواع چیدمان های آن نیز داشته باشید می توانید با پیاده سازی الگوهای آجر چینی ساختمان، نمای منحصر به فردی را به وجود آورید.هدف اصلی چینش آجر نما استحکام و پایداری آجرکاری دیوار ساختمان است.همچنین میتواند تأثیر چشمگیری بر زیبایی و مدل نمای دیوار داشته باشد.
الگوی چیدن آجرها که اغلب از انواع آجر نسوز برای نمای ساختمانها استفاده میشود؛ به روشهای مختلفی اجرا میشود. بیشتر آنها از ترکیب نمای آجر چینی راسته (رگ چینی راسته – مدل مستطیلی بلند) و آجر چینی کله نما (مدل مربعی) تشکیل شده است. بنابراین انتخاب نوع و مدل نمای آجرچینی در زیبایی و دوام دیوارها بسیار مهم است.
در روش سنتی، فواصل بین آجرها با پر کردن ملات بین لایههای آجر و لایه دیوارها اجرا میشوند. بیشتر مصالح مورد استفاده برای چسباندن آجرها، ملات سیمان است؛ اما از ملات آهک و ملات گل نیز میتوان استفاده کرد.
منظور از چیدمان آجر یا آجر چینی نما چیست؟
در صنعت نما، مدل چیدن آجرها به استحکام و پایداری سازه کمک میکند. همچنین باعث توزیع یکنواخت بارها در مساحتی بزرگتر میشود.
در طرح سنتی، انواع نما با ملات آجر چینی انجام میشود که میتوان از آنها برای دیوارهای آجری، سنگفرش و نمای بتنی استفاده کرد.
اما در آجر چینی مدرن از طرح آجر چینی نما استفاده میشود که – بدون نیاز به بندکشی و استفاده از ملات – با قیمتی به مراتب ارزانتر و بدون ایجاد شوره و ترک، بسیار زیبا، سریعتر و مقرون به صرفهتر عرضه میشود.
چرا مدل آجر چینی در نمای ساختمان مهم است؟
هدف اصلی در نمای آجر چینی، پیوند بین خطوط اتصال عمودی در یک ردیف از چیدمان آجر نما است. این باعث میشود تا وزن آجرها در طول و ضخامت، به طور یکنواخت به آجرهای زیرین و در نتیجه فونداسیون ساختمان منتقل شود.
- میتواند استحکام سازه را در همه جهات تضمین کند.
- چیدن آجرها در یک الگوی منظم نمای زیباتری به ساختمان میدهد.
- سرعت اجرای آجر چینی بیشتر شده کار نمای خانه زودتر پایان مییابد.
با توجه به استاندارد آجر کاری، انواع مختلفی از آجرچینی در نمای ساختمان موجود است که در این مقاله به مهمترین آنها خواهیم پرداخت.
۱.آجر چینی فخر و مدین:
فخر و مدین نوعی شیوه آجرچینی هم در معماری سنتی و هم در معماری مدرن است. فخر در لغت به معنی گل یا سفال پخته و مدین به معنای حفره است.
در روش فخر و مدین که به آن آجرچینی مشبک سنتی نیز گویند؛ با ایجاد حفرههایی در آجر که عموما به شکل ۶ ضلعی یا لوزی هستند علاوه بر ایجاد اشکال هندسی، زیبایی منحصر به فردی نیز به ساختمان میدهد
نوعی چینش است که در آجر جای خالی، حفره و روزنه به وجود میآورد و به آن دیوار مشبک آجری نیز می گویند
از آجرکاری فخر و مدین بیشتر برای نمای داخلی – پارتیشنبندی یا دیوارهای جداکننده و هم چنین نمای بیرونی ساختمانها استفاده میشود.
۲.آجرچینی هشت و گیر:
در این روش اصطلاح هشت به معنی برجسته و گیر به معنی فرو رفته است. در این روش از الگوهای آجر چینی، آجر به صورت برجسته و فرو رفته چیده می شود
این امر باعث ایجاد سایه هایی روی نمای آجری می شود که به شدت نما را زیبا می کند. برای اجرای این روش از آجر چینی می توان طرح های مختلف و خلاقانه ای را ایجاد کرد و جذابیت نمای آجری ساختمان را با این روش افزایش داد.
۳.آجرچینی جناغی (هفت و هشت):
استخوان شاه ماهی – طرح چپ و راستی – مدل آجرچینی زیگزاگ – چیدمان هفت و هشتی همگی از جمله نامهای مدل آجرچینی جناغی هستند.
نما چینی با آجر به روش جناغی یا هرینگبون نوعی آجر چینی سنتی است که معمولاً برای دیوار و سنگفرشهای آجری استفاده میشد و بیشتر چنبه زیبایی داشت
الگوی آجر شاه ماهی با قرار دادن آجرهای متناوب با زاویه ۴۵ درجه ایجاد میشود. این نوع آجر چینی یک مدل زیگ زاگ ایجاد میکند که برای دیوار ساختمانهای سنتی و خانههای قدیمی انتخابی عالی به نظر میرسد
ممکن است برای ایجاد الگوی شاه ماهی به برش آجر و کار اضافی نیاز باشد؛ اما نتیجه نهایی میتواند طرحی متمایز از سایر نماهای آجری باشد.
برای اجرای آجر نمای مدل هفت و هشتی یا زیگزاگی به ۶۰ آجر در هر متر مربع نیاز دارید. ولی ما توصیه میکنیم ۱۰ تا ۲۰ درصد آجر اضافی نیز در نظر داشته باشید تا بتوانید برش و ضایعات اضافی مورد نیاز را پوشش دهید.
۴.آجرچینی کله راسته (چیدمان هلندی):
به آن آجر چینی کله راسته یا پیوند کله راسته گویند. برای اجرای این مدل چیدمان در هر رج آجر را به شکل راسته و در کنار آن آجری بعدی را به سمت کله و به همین ترتیب و پشت سر هم میچینیم.
جهت زیبایی بیشتر میتوان رنگ آجر کله و راسته را متفاوت قرار داد. برای اجرای آجرچینی کله و راسته به ۴۰ عدد آجر در جهت افقی و ۴۰ عدد آجر در راستای عمودی نیاز دارید.
۵.آجر چینی حصیری (آجرکاری حصیری):
آجر چینی حصیری یکی از انواع چیدمان آجر محسوب می شود که در نهایت ظاهر کار به شکل حصیر به چشم می خورد و نمای جذاب و زیبایی را به وجور می آورد
در این مدل چینش آجرها به صورت دوتایی، سه یا چهارتایی ترکیب میشوند. ترکیبها به صورت یک گروه عمودی، یک گروه افقی و همانند سبد بافی چیده میشوند. به نظر میرسد نوع چیدمان آجرها یک بافت از صفحه شطرنج است.
در شکل زیر آجرها به صورت ۳ تایی و به روش عمودی و افقی چیده شدهاند – مشابه بافته شدن الیاف سبد. برای اجرای چیدمان حصیری تقریبا به ۶۰ عدد آجر در هر متر مربع نیاز دارید.
۶.آجر چینی نیما نیم:
مدل نیما نیم نوعی رگ چینی راسته و محبوبترین الگوی آجرچینی است. در این مدل آجر ردیف پایین درست در وسط رگ عمودی آجر ردیف بالا قرار میگیرد.
این یک الگوی آجری منظم ایجاد میکند که نمای دیوار بیشتر ساختمانها با آن ساخته میشوند. در مدل آجر چینی نیما نیم به ۶۰ عدد آجر در هر متر مربع نیاز دارید.
۷.آجر چینی تودهای نما:
نوعی دیگر از آجر چینی متقارن چیدمان تودهای است که هر آجر درست در بالای آجر زیرین قرار میگیرد. اندازه هر آجر متناسب با آجر زیرین آن است و کم و زیادی وجود ندارد.
به همین دلیل در این نوع آجر چینی، مقاومت سازهای مطلوبی برای دیوارهای ساختمان ایجاد نمیشود و بیشتر جنبه زیبایی دارد. اگر از این نوع آجر چینی برای نمای دیوار استفاده شود به کار ساختاری بیشتری نیاز دارد.
آجرچینی توده ای یک گزینه مناسب برای ساختار عمودی یک پروژه است. زیرا اتصالات عمودی ایجاد میکند که تمام ارتفاع یک دیوار را تا بالا میرود.
برای اجرای آجرچینی توده ای نیز تقریبا به ۶۰ عدد آجر در هر متر مربع نیاز دارید.
۸.آجر چینی به روش رگ چینی:
رگ چینی یکی از معمولی ترین شیوه ها در انواع چیدمان آجر است که در آجرهایی با رنگ و شکل یکسان، طرح ها و نقش های گوناگونی ایجاد می کند. آجر چینی ساختمان در این روش به سه دسته تقسیم می شود
رگ چینی راسته: طرحی است که آجر از پهلو و درازا کار شود
رگ چینی کله: آجرچینی ساختمان میتواند افقی یا عمودی باشد و فقط کله آجر مشخص است
رگ چینی لابند مرتب؛ آجرها یک در میان به صورت کله و راسته قرار داده میشوند.
۹.نما چینی آبشاری با آجر:
در مدل آجر چینی آبشاری نمای آجرها به صورت منحنی و موج دار کنار هم قرار میگیرند. این نوع دیوار چینی بیشتر برای نمای بیرونی ساختمان ها اجرا میشود و سبک آجرنمایی جدید و مدرن به ساختمان میدهد.
۱۰.آجر چینی بادبزنی:
آجر چینی بادبزنی به این صورت است که آجرها به شکل مربعهایی، دو تا افقی و دو تا عمودی در کنار هم قرار گرفتهاند.
۱۱.آجر چینی به روش گل اندازی:
روش گل اندازی در مساجد و مناره های قدیمی بسیار دیده شده است. در این روش آجرها را به شکلی عمدتاً لوزیوار و طرحهایی شبیه به گل در میآورد.
۱۲.آجرچینی نمای مشبک:
مدل آجرکاری مشبک یا حفرهدار در ساختمانهایی که در معرض تراکم یا گرمای قابل توجهی هستند؛ کاربرد بیشتری دارد. شبکه سوراخ ها در مدل چیدمان آجرها امکان تهویه و استخراج هوای بیشتری را برای راحتی در داخل ساختمان فراهم میکند.
این روش دیوار چینی از تجمع بیش از حد رطوبت نیز جلوگیری میکنند.
آجرچینی مشبک سنتی:
نمای سنتی با آجر در دیوار و حیاط موزهها – باغ ها و بازار دورههای ایران باستان و بیشتر در شهرهای اصفهان – یزد – کاشان و همدان دیده میشود. امروز از آجرچینی نمای سنتی در ساختمانهای صنایع دستی، هتلها، موزهها یا معماری اسلامی چون مساجد نیز استفاده میشود.
۱۳.آجر چینی نمای مدرن:
خلاقیت و نوآوری باعث ایجاد عصر جدیدی در طراحی دیوارهای آجری شده است. اجرای نمای مدرن با آجر در حالی که تکنیک های پیشرفته و زیبایی منحصر به فردی را در بر میگیرد
ترکیبی هماهنگ از سنت و مدرنیته است که در اجرای نمای بیرونی خانهها ظاهری خیره کننده – الهام بخش و لاکچری را به نمایش میگذارد.
اغب سبکهای آجرنمای جدید، مدل ۳ بعدی و مدرنی به ظاهر ساختمانها میدهند.
در نمای آجری جدید با آجرهای رنگی یکسان یا حتی متفاوت، میتوان چینش نما را به شکلی اجرا کرد که توهم برجستگی یا فرورفتگی در ظاهر ساختمان ایجاد کند.
این کار بافت و سایههای بیشتری را به یک نمای مسطح اضافه میکند؛ ضمن آنکه رنگ آجرها نقش بسزایی در ایجاد مدل نماهای جدید دارند.
شما میتوانید مقاله های تخصصی تر را در سایت آژند آشیانه مشاهده کنید