تاثیر رنگ در فضا:
رنگ در فضا بسیار مهم است ما انسانها بیشتر زمان خود را در فضاهای بسته سپری میکنیم چه در محل کار و چه در خانه. مطالعات نشاده میدهد که انسان امروزی حدود ۸۷ درصد از زندگی خود را در فضاهای داخلی سپری میکند. محیط های دلپذیر به روحیه و رفاه ساکنان اثر مثبت میگذارند. با هلدینگ آژند همراه باشید تا جزییات بیشتری در این زمینه در اختیارتان قرار دهیم و به تاثیر رنگ در فضای داخلی بپردازیم.
همانطور که محیطهای نامطلوب احساس ناخوشایندی به انسان میدهد و به همین دلیل است که هنر طراحی داخلی بسار مهم است اگرچه اغلب حتی توسط متخصصین هم جزئی در نظر گرفته میشود. هنگام طراحی داخلی معمار این قدرت را دارد که متغییرهای مهم بسیاری را تغییر دهد اعم از نور مصنوعی و طبیعی تناسبات متریالها همهی این عناصر از مواردی هستند که بر تجربهی کاربر از فضا تاثیر میگذارند.
برای داشتن تجربهای مطلوب در فضای داخلی، اصولی وجود دارند که با بهرهگیری از آنها میتوان بدون اینکه تغییری در ابعاد، اندازه و موقعیت عناصر تشکیل دهنده فضاهای داخلی همچون دیوارها،سقف و … داد؛ ادراک و دریافت افراد از فضایی که درون آن هستند را تغییر داد. این امر با رنگآمیزی سطوح، استفاده از مواد، پوششها و اندودهای مختلف میسر میشود.
رنگهای روشن و سرد فضا را بزرگتر و رنگهای تیره فضا را بستهتر و کوچکتر جلوه میدهند. چیدمان رنگها یا بافتها در یک محیط چشم انداز کلی فضا را تغییر داده و باعث میشود اتاق بلندتر، طولانیتر، وسیع تر و… به نظر برسد و یا یک عنصر خاص برجسته شود.
در ادامه راهکارهایی عنوان میشود که تنها با استفاده از رنگ وایجاد تضاد موجب تغییر محیط و فضای داخلی میشوند. با هلدینگ آژند آشیانه همراه باشید.
دیوار ها :
۱.بزرگتر جلوه دادن فضا:
برای بزرگتر نشان دادن فضا از رنگ های سفید و روشن برای دیوار ها و سقف استفاده کنید.این کار با انعکاس نور طبیعی، باعث میشود سطوح مختلف بزرگتر جلوه کنند که باعث می شود فضا پرنور تر و روشن تر به نظر برسد.این تکنیک مناسب خانه های آپارتمانی کوچک می باشد.
۲.فشرده تر جلوه دادن فضا:
هنگامی که نیاز باشد فضا فشرده تر، کوچکتر و مهجورتر به نظر برسد، انتخاب رنگهای قویتر روی سطوح دیواری میتواند گزینه مناسبی باشد. این رنگها قسمت اعظم نور طبیعی را جذب میکنند و نوعی احساس محصور کردن را منتقل می کنند که می تواند برای عملکردهای خاص مفید باشد.
۳.عمیق جلوه دادن فضا:
برای عمیق تر نشان دادن فضا باید دیوار مقابل را سفید و بقیه فضا را مشکی یا تیره در نظر بگیریم.
۴.کم عمق تر نشان دادن فضا:
برای کم عمق تر نشان دادن فضا باید دیوار مقابل را مشکی و بقیه فضا را سفید یا خاکستری در نظر بگیریم.
۵.عریضتر کردن فضا:
انتخاب رنگ تیرهتر برای سقف و دیوار پشتی و رنگ روشن برای دیوارهای جانبی باعث میشود فضا عریضتر و جادارتر به نظر برسد. این تکنیک بویژه در راهروها و اتاقهای باریک بیشترین کاربرد را دارد.
۶.گرم تر جلوه دادن فضا:
برای گرم تر نشان دادن فضا و نشان دادن تحرک در فضا ،دیوار مقابل را زرد کنید و بقیه فضا به رنگ سفید و روشن باشد.
۷.کوتاهتر نشان دادن دیوارها:
چنانچه نیاز باشد دیوارهای اتاقی کوتاهتر از آنچه هست نمایش داده شوند؛ از رنگهای تیره در قسمت تحتانی دیوار استفاده می شود. این کار از لحاظ بصری باعث خواهد شد ارتفاع دیوار کمتر احساس شود.
کف:
۱.ایجاد تحرک در فضا:
اگر می خواهید در فضای شما حرکت و جریان داشتن وجود داشته باشد همچنین گرما و دوستی را به فضای شما ببخشد از رنگ زرد برای کف و از رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کنید.
۲.وسیع تر جلوه دادن فضا:
برای اینکه سطح فضا را وسیع تر نشان دهید،باید از رنگ آبی برای کف و رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کنید؛که باعث ایجاد آرامش در افراد می شود.
۳.ایجاد شور و هیجان در فضا:
اگر می خواهید در فضای شما شور و هیجان در جریان باشد؛باید از رنگ قرمز برای کف استفاده کنید .اینکار باعث می شود فضا گرم تر و دوستانه تر به نظر آید.
۴.ایجاد سردی و سکوت در فضا:
برای ایجاد سکوت و سردی در فضا باید از رنگ خاکستری برای کف و رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کنید.
۵.ایجاد عزم راسخ در فضا:
برای ایجاد حس عزم راسخ در افراد و داشتن حس ثابت قدمی در فضا باید از رنگ سبز برای کف و از رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کنید.
۶.لوکس تر نشان دادن فضا:
برای لوکس تر نشان دادن فضا و ایجاد حس عظمت در فضا باید از رنگ بنفش برای کف و از رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کرد.
۷.ایجاد حس قدرت در فضا:
برای ایجاد قدرت در فضا و مقاومت بیشتر در آن،باید از رنگ قهوه ای برای کف استفاده کنید.
۸.ایجاد سکون در فضا:
برای ایجاد سکون داشتن در فضا باید از رنگ مشکی برای کف استفاده کنیم که قدم های افراد را سنگین می کند
۹.ایجاد فضای شاد:
برای ایجاد فضایی سبک و شاد ،باید از رنگ صورتی برای کف و رنگ روشن بقیه فضا استفاده کنید.
سقف:
۱.بلند تر جلوه دادن ارتفاع:
برای بلندتر جلوه دادن ارتفاع فضا باید از رنگ آبی برای سقف و رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کنید که موجب ارامش و شادمانی نیز می شود.
۲.ایجاد حس سبکی در فضا:
استفاده از رنگ زرد برای سقف ،حس سبکی را در ما ایجاد می کند.
۳.کوتاه تر جلوه دادن فضا:
برای کوتاه تر نشان دادن ارتفاع فضا ؛از رنگ مشکی برای سقف و رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده می کنند؛که فضا را خفه تر هم می کند.
۴.ایجاد حس قدرت در فضا:
برای ایجاد حس قدرت در فضا ،باید از رنگ سبز برای سقف از رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کرد.
۵.ایجاد حس صمیمیت در فضا:
برای ایجاد حس صمیمیت در فضا باید از رنگ قهوه ای برای سقف و از رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کرد.اینکار باعث کوتاه تر شدن سقف هم می شود.
۶.لوکس تر جلوه دادن فضا:
برای لوکس تر کردن فضا باید از رنگ بنفش در سقف و رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کرد.اینکار هم باعث کوتاه تر دیده شدن سقف می شود.
۷.آرام نشان دادن فضا:
برای آرام تر و صمیمی تر نشان دادن فضا ،از رنگ صورتی برای سقف و از رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کنید.
۸.گرم تر نشان دادن فضا:
برای گرم تر نشان دادن فضا باید از رنگ قرمز برای سقف و رنگ روشن برای بقیه فضا استفاده کرد.در این مورد هم سقف کوتاه تر دیده می شود.
در نهایت این جادوی رنگهاست که شما را مست و مسحور میکند. گاهی این تاثیر چنان در ناخودآگاهمان اتفاق میافتد که آدم اصلاً متوجه نمیشود. این جاست که به اهمیت انتخاب رنگ اثاث، دیوارها و کلیه عناصر خونه پی می بریم. چرا که خانه، فضای امنی هست که ساعت زیادی از روز را در ان میگذرانیم. آشپزخانه، اتاق خواب، اتاق نشیمن. چطور میشود از اهمیت دکوراسیون، نورپردازی و رنگهای این فضاها سطحی رد شد؟ مگر میشود مهم نباشند و روی روان و خلقیات ما تاثیر نگذارند؟
در صورتی که خودمان رو به اطلاعات اساسی رنگها و آثارشون مجهز کرده باشیم، انتخاب رنگ مناسب برای ما مثل آب خوردن راحت میشود. نکتهی دیگر اینکه هر سال، یک رنگهایی مد میشوند که می آیند و می روند. لازم نیست حتماً خودمان را با انها همراه کنیم تا ترکیب و دکوراسیون داخلی مطلوبی داشته باشیم.
شما می توانید در مقاله های دیگر ما یعنی رنگ شناسی و الگو های ترکیب رنگ در معماری و روانشناسی رنگ ها در محیط، اطلاعات مناسب برای طراحی و ترکیب بندی رنگ را بیاموزید و از آنها در طراحی های خود استفاده کنید.