۶ اصل طراحی داخلی در معماری

برای ایجاد یک فضای داخلی خوب و متناسب با فضا ابتدا باید ۶ اصل مهم در طراحی داخلی را بشناسید تا بتوانید هر فضایی را به محلی شگفت انگیز تبدیل کنید. در این مقاله به ۶ اصل مهم در طراحی دکوراسیون داخلی میپردازیم.در ادامه با هلدینگ آژند آشیانه همراه باشید.

اصول طراحی داخلی

  •  تاکید
  •  تعادل 
  • مقیاس و تناسب
  •  ریتم یا تکرار
  •  کنتراست یا تضاد
  • هماهنگی

تاکید:

اولین و مهم ترین اصل در طراحی داخلی تاکید می باشد. تاکید در طراحی داخلی تحت عنوان نقطه کانونی نیز شناخته می شود و با تحت شعاع قرار دادن طراحی فضا به افزایش جذابیت بصری فضای کمک می کند و باعث جلب توجه بیننده به یک بخش خاصی در فضا می شود.

برای درک بهتر اصل تاکید در طراحی داخلی فرض کنید در فضای نشیمن یک شومینه به عنوان نقطه کانونی فضا وجود دارد و مبلمان ها و سایر وسایل حول این نقطه قرار گرفته است همچنین برای تاکید در فضا حتما لازم نیست نقطه کانونی تنها یک قسمت مانند یک دیوار یا گوشه تزئینی تنها باشد شما میتوانید با تاکید بر هر یک از المان ها در فضاهای مختلف نقطه کانونی شاخص ایجاد کنید که کل فضا را تحت شعاع خود قرار دهد برای مثال چندین عنصر دکوری و تزئینی نیز می‌توانند تداعی کننده تأکید باشند. یک طراح برای ادغام این اصل ممکن است از تم رنگی یکنواخت، نور، فضای منفی و سایر موارد استفاده کند.

تعادل:

دومین اصل در طراحی داخلی که از اهمیت ویژه ای برخودار است تعادل می باشد زیرا تعادل در طراحی فضا باعث توزیع یکنواخت وزن بصری فضا از اجسام، اشکال، رنگ ها، بافت ها و متریال ها می باشد و باعث ایجاد حس پایداری و ثبات فضایی می شود.

مقیاس و تناسب:

اصل تناسب و مقیاس در طراحی داخلی را میتوان یکی از مهم ترین اصول دانست. ابتدا بهتر است با تعریف مقیاس و تناسب آشنا شوید. مقیاس در اجزا یک محیط به اندازه اجسام و عناصر گفته می شود و تناسب به ارتباط بین عناصر یک محیط میگویند. از آنجا که در دکوراسیون داخلی بین عناصر مختلف و از جنبه های مختلف باید هماهنگی وجود داشته باشد، رعایت این اصل بسیار اهمیت دارد. چرا که یک طراح داخلی با اندازه ها و استانداردهای اجزای به کار رفته در محیط مانند میز، صندلی و .. در ارتباط است.

ریتم یا تکرار:

تکرار یا ریتم چهارمین اصل در طراحی داخلی است که حرکت بصری در طراحی فضا را تنظیم می کند. ریتم در هر ویژگی از جمله طرح، رنگ، بافت، متریال، اندازه، شکل، اجسام و اصولا هر المان معماری در فضا صورت می گیرد. در این تکنیک کلاسیک تکرار در فضای داخلی باعث اتصال ویژگی های مشابه و متشابه با یکدیگر می شود و  باعث یکپارچگی و انسجام کلی طراحی می شوند.

شما با تکرار چیدمان چندین تابلو کوچک و یا متوسط در کنار یکدیگر در فضای نشمین می توانید ریتمی موزون در این فضا ایجاد نمایید. برای ایجاد ریتم و تکرار میتوانید از مونتاژ عناصر زیبایی شناختی به روشی فزاینده مانند چیدمان وسایل از کوچک‌ترین به بزرگ‌ترین یا چیدمان رنگ کاغذ دیواری از روشن‌ترین به تیره‌ترین نیز استفاده کنید.

کنتراست یا تضاد:

کنتراست ، اصلی مهم در طراحی داخلی است که از یکنواخت جلوه دادن طراحی شما جلوگیری کرده و از نظر بصری نیز جذابیت بیشتری ایجاد می کند.جهت جلوگیری از یکنواختی و ایجاد محیطی شاد و متنوع در فضای داخلی با رعایت اصل تضاد در طراحی داخلی میتوانید در فرم، متریال، رنگ، بافت و اندازه اجسام با یکدیگر تضاد ایجاد کنید. از تکنیک های شناخته شده ای که در اصل کنتراست استفاده می شود میتوان به استفاده از رنگ های متضاد مانند سیاه و سفید یا استفاده از اشکال متضاد مانند دایره و مربع اشاره کرد.

هماهنگی:

اصل همانگی در طراحی داخلی زمانی ایجاد خواهد شد که اصول دیگر، تعادل، مقیاس، ریتم و تاکید تکمیل کننده یکدیگر باشند. زمانی که همه آبجکت های فضا از جمله المان های معماری، مبلمان، اکسسوری، چیدمان، تزیینات و غیره با یکدیگر در هماهنگی کامل به سر ببرند.

یعنی همه این عوامل دارای اشتراکاتی در طرح و نقش، رنگ، شکل، بافت، متریال، مقیاس و اندازه باشند. در این صورت همه عناصر با هم عمل کرده و یک پیام واحد ایجاد می کنند و هماهنگی در طراحی داخلی ایجاد می شود. اصل هماهنگی در فضا باعث ایجاد حس آرامش خواهد شد.

عناصر اصلی در طراحی داخلی

فضا:

اولین نکته مهم در مقررات معماری داخلی، فضا است. پایه و اساس همه ایده های طراحی، برنامه ریزی فضایی است. همه موارد معماری داخلی از نقشه های طبقه تا طراحی اتاق خواب، به این عامل مربوط می شوند. برای این کار می توان از طراحی دو بعدی استفاده کرد؛ اما برنامه نویسی سه بعدی به شما بیشتر کمک می کند تا ایده های دقیق خود را انجام دهید. برنامه های فضایی، نشان می دهد که قصد اجرای چه مقدار فضای باز را دارید و چه تعادلی در پلان طبقه اجرا می کنید.

نور:

نور همیشه در طراحی داخلی از اهمیت بالایی برخوردار بوده است و باید نقطه کانونی باشد که حال و هوای خانه را عوض می کند. نور طبیعی، با ایجاد پنجره های بزرگ یا نورگیرها ایجاد می شود. استفاده از نورپردازی برجسته نیز به فضای نشیمن تمزکز زیادی می بخشد. اتاق نشیمن و آشپزخانه نور بیشری دارند؛ اما در فضاهایی مانند اتاق خواب و حمام از نور کمتری استفاده می شود.

فرم:

فرم ها نیز عامل مهمی در مقررات معماری داخلی هستند. در هر طراحی داخلی فرم ها از عملکرد پیروی می کنند. فرم ها باعث افزایش ارزش زیبایی شناختی همه گرایش های طراحی داخلی هستند. شما می توانید از فرم های طبیعی که شامل عناصر و رنگ های طبیعی هستند استفاده کنید.

اگر صاحبخانه بخواهد از فضای منفی خانه خود جلوگیری کند، فرم های طبیعی به کمک او می آیند. به عنوان مثال خانه هایی با تم روستایی یا کلاسیک، نمونه فرم های طبیعی هستند.

رنگ:

رنگ‌ها یک ارتباط زیبایی شناختی بین اشیا ایجاد می‌کنند و تنظیم کننده حس و حال فضای زندگی هستند. رنگ‌ها باید براساس ویژگی‌های روانشناختی و ذهنیت ساکنین خانه انتخاب شوند. برای مثال رنگ قرمز یک انتخاب عالی برای ناهارخوری است زیرا باعث افزایش اشتهای افراد می‌شود و همینطور رنگ سبز برای اتاق خواب مناسب است و باعث آرامش می‌شود و سلامتی را در ذهن تداعی می‌کند.

هر رنگ سه ویژگی متمایز دارد :رنگمایه (Hue)، ارزش رنگ (Value) و شدت (Intensity) که یک طراح داخلی باید از این ویژگی‌ها برای انجام تغییرات و ترکیب‌های مختلف آگاه باشد. رنگ‌ها به دو دسته اصلی و فرعی طبقه‌بندی می‌شوند و همچنین قابل طبقه‌بندی به زیر دسته‌های تکمیلی مشابه و تک رنک هستند.

بافت:

بافت تعیین می‌کند که سطح چگونه به نظر برسد و چگونه احساس شود. بافت عمق و علاقه را به فضای زندگی اضافه می‌کند و معرف احساس (ظاهر) و ثبات یک سطح می‌باشد. بافت به طور کلی به دو نوع تقسیم می‌شود. بافت بصری که در آن فقط بافت قابل مشاهده است و بافت واقعی که هم قابل مشاهده و هم قابل لمس است.

هر چیزی مانند پارچه، روبالشی، روتختی و یا هر چیزی که با پوشش‌هایی مانند پرده‌ها، رنگ دیوار یا کاغذ دیواری پوشیده شده است دارای بافت می‌باشد. درحالی که باید یک بافت غالب برای تعریف حال و هوای یک فضا وجود داشته باشد می‌توان از یک بافت متضاد نیز برای جلوگیری از یکنواختی فضای زندگی استفاده کرد.

خط:

این خطوط هستند که فرم‌ها و شکل‌ها را بوجود می‌آورند و می‌توانند حس هماهنگی، تضاد و یکپارچگی را به فضای زندگی اضافه کنند. خطوط شکل‌ها را معین و به عنوان راهنمایان بصری در فضاهای داخلی عمل می‌کنند. خط‌ها را می‌توان به سه دسته افقی، عمودی و پویا تقسیم نمود.

درحالی که خطوط افقی در سازه‌های تزیینی مانند میز و صندلی‌ها و تخت‌ها وجود دارند، خطوط عمودی را می‌توان بر روی پنجره ‌ها، راهروها و کمد ها یافت. و در حالی که خطوط افقی احساس امنیت به فضا می‌دهند، خطوط عمودی احساس آزادی، هیجان و گستردگی طبیعت را به فضا اضافه می‌کنند و یک طراح داخلی باید بداند که چگونه از این خطوط برای تعریف فرم‌ها استفاده کند.

الگو:

الگوها در امتداد رنگ‌ها علاقه و زندگی را به طراحی داخلی اضافه می‌کنند. الگوها داستان خودشان را بیان و عناصر پیوستگی و تحول را به فضای زندگی اضافه می‌کنند. الگوها می‌توانند به هر شکلی باشند و اغلب شامل طرح‌های جذاب و تکراری هستند. بته جقه که یک الگوی طراحی به شکل درخت سرو خمیده است، یکی از رایج‌ترین الگوهای استفاده شده در رنگ‌های دیوار و روبالشی (روکش کوسن‌ها) و سایر سطوح دکوری است.

با رعایت این ۶ اصل در طراحی داخلی میتوانید فضای داخلی خود را متحول کنید و دکوراسیونی اصولی و زیبا داشته باشید. برای داشتن فضای اصولی و زیبا با هلدینگ آژند آشیانه در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید