استاندارد طراحی و ساخت سرویس بهداشتی
موقعیت سرویس بهداشتی در خانه:
سرویس بهداشتی و حمام باید در بخش خصوصی خانه و نزدیک به اتاق ها باشد به طوری که در دید فضاهای عمومی مثل پذیرایی نباشند
در صورت امکان بهتر است یک سرویس در بخش عمومی و معمولا نزدیک درب ورودی برای مهمانان تعبیه میشود.
در آپارتمان های چند طبقه سرویس ها معمولا روی سر هم قرار میگیرند تا در کار های تاسیساتی مانند لوله کشی آب و فاضلاب راحت تر باشند ودر هزینه صرفه جویی شود. درواحد هایی که در یک طبقه قرار دارند سرویس ها طوری قرار میگیرند که بتوان یک دیوار تاسیساتی مشترک داشته باشند توجه داشته باشید که سرویس های هر واحد باید سیستم تخلیه مجزا داشته باشند.
پنجره:
در طراحی سرویس بهداشتی، وجود پنجره اهمیت زیادی دارد به این دلیل که علاوه بر تامین نور، هوای سرویس تهویه میکند و تاثیر زیادی در رفع بود بد و بخار فضا دارد. پس بهتر است در صورت امکان برای سرویس پنجره طراحی کنید . توجه داشته باشید که پنجره را درارتفاع بالا تعبیه کرده و از شیشه مشجر یا مات استفاده کنید که محرمیت حفظ شود.
تهویه:
در کنار پنجره که کمک زیادی به تهویه میکند، باید از سیستم تهویه مناسب و استاندارد استفاده شود. یک سیفون پرفشار از مواردی است که به کاهش بوی نا مطبوع در فضا کمک میکند. دمای مطلوب برای حمام ۲۲ تا ۲۴ درجه و برای توالت ۲۰ درجه میباشد.
نورپردازی:
نورپردازی در سرویس بهداشتی اهمیت ویژه ای دارد. اطراف آینه باید نور کافی برای آرایش و اصلاح صورت وجود داشته باشد. بهترین روش نورپردازی آینه ، قرار دادن نور دور تا دورآن است و توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نور مستقیم عمودی بالای سر آینه قرار ندهید.
کف و دیوار ها :
کف و دیوار ها به دلیل رطوبت بالا و نظافت مکرر باید قابل شستشو باشد. همچنین جنس کف باید به گونه ای باشد که از لیز خوردن جلوگیری کند. مصالح مورد استفاده باید توانایی جذب رطوبت و آب را داشته باشند. برای اینکه شیب بندی کمتر به نظر برسد بهتراست از مصالح با سایز کوچک استفاده شود. کف سرویس و دیوار ها تا ارتفاع ۶۰ سانتی متر باید عایق رطوبتی داشته باشند..
درزگیری نیز در این فضا بسیارمهم است تا جذب رطوبت به حداقل برسد. همچنین کف باید از درب ورودی سرویس پایین تر در نظر گرفته شود تا آب به بیرون راه پیدا نکند.
روشویی:
روشویی باید حداقل ۴۰ تا ۶۰ سانتی متر طول و ۳۰ سانتی متر عرض برای شستشو داشته باشد و در اطراف خود فضای کافی برای قرار دادن اشیا داشته باشد. ارتفاع آن نیز باید حدود ۸۰ تا ۹۰ سانتی مترباشد.بهتر است لبه های روشویی منحنی باشد تا امکان برخورد با آن کمتر باشد.
ابعاد و اندازه سرویس بهداشتی:
- حداقل ابعاد یک سرویس بهداشتی با یک روشویی و یک سرویس فرنگی درب رو به داخل ۱۲۰ * ۱۴۰ سانتیمتر
- حداقل ابعاد یک سرویس بهداشتی با یک وان و یک روشویی و یک فرنگی ۱۵۵ * ۲۱۵ سانتیمتر
- حداقل ابعاد یک سرویس بهداشتی با تجهیزات ۴ گانه ، وان ، دوش ، روشویی و فرنگی ۲۱۵*۲۶۰ سانتیمتر
- حداقل ابعاد یک سرویس بهداشتی مطلوب برای دو نفر با فضای وان مستقل ۱۸۵* ۳۵۰ سانتیمتر
ابعاد استاندارد سرویس بهداشتی:
- سرویس عادی-حداقل حدود ۱۱۰*۱۲۰ با توجه به بند ۴-۵-۶-۲-۱ مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان اندازه افقی تمام شده برای ضلع کوچکتر هر فضای بهداشتی در هر شرایطی از ۱.۱۰کوچکتر نباشد.
- سرویس عادی ایده آل-ابعاد حدود ۱۱۰*۱۵۵
- سرویس معلولین-حداقل حدود ۱۵۰*۱۷۰(بند ۴-۵-۶-۲-۲ مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان)
- بند ۴-۵-۶-۲-۳ مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان ارتفاع فضای بهداشتی نباید از ۲.۱۰کمتر باشد.
نصب سنگ توالت ایرانی:
سنگ توالت از جنس چینی لعابدار و در رنگها و طرحهای مختلف ساخته میشوند، ابعاد متوسط آ نها ۵۹۵×۴۰۰ میلی متر است، برای کار گذاشتن سنگ یا کاسه توالت باید به چند نکته ی عمده توجه شود :
- زیرسنگ توالت باید کاملاً از مصالح مناسب مانند ماسه ی نرم پر شده باشد، ماسه ی نرم موجب میشود که یک بستر مناسب برای کار گذاشتن کاسه ی توالت به وجود آید از شکستن سنگ توالت جلوگیری کند.
- سطح سنگ توالت باید همتراز با کاشی کف باشد.
- محور طولی سنگ توالت نباید در جهت محور قبله قرار بگیرد.
- در هر طرف سنگ توالت باید حداقل ۳۰ سانتیمتر فاصله از دیوار تمام شده ی اطراف منظور شود.
- عایقکاری کف توالت باید در زیر سنگ توالت به صور ت یکپارچه قرار گرفته و تا داخل لوله ی فاضلاب ادامه یابد.
برای بازدید از مقالات بیشتر با آژند آشیانه همراه باشید.